Kuinka usein rappusiivous tulisi tehdä kerrostalossa?

Kerrostalon rappusiivous tulisi yleensä suorittaa vähintään kerran viikossa perustason ylläpitämiseksi. Tämä suositus kuitenkin vaihtelee vuodenajan, rappukäytävän käyttöasteen ja sääolosuhteiden mukaan. Talvikuukausina, kun lunta ja hiekoitushiekkaa kulkeutuu sisälle, siivoustarve voi nousta 2-3 kertaan viikossa. Kesällä ja kuivina kausina viikoittainen siivous on usein riittävä. Säännöllinen rappusiivous on oleellinen osa kiinteistön arvon ylläpitoa ja asukkaiden viihtyvyyttä.

Miksi säännöllinen rappusiivous on tärkeää kerrostaloissa?

Säännöllinen rappusiivous on kerrostaloissa ensiarvoisen tärkeää useasta syystä. Ensinnäkin se vaikuttaa suoraan kiinteistön arvon säilymiseen, sillä hyvin hoidetut yleiset tilat kertovat koko kiinteistön hyvästä ylläpidosta. Puhtaat rappukäytävät luovat myös ensivaikutelman kiinteistöstä sekä asukkaille että vierailijoille.

Puhtaus lisää merkittävästi turvallisuutta. Liukastumisriski pienenee, kun lattioilla ei ole likaa, hiekkaa tai kosteutta. Erityisesti talviaikaan tämä on tärkeää, kun ulkoa kantautuu lunta ja hiekoitushiekkaa. Säännöllinen siivous poistaa myös mahdolliset kulkuesteet, kuten mainoslehtiset ja muut roskat, jotka voivat aiheuttaa kompastumisvaaran.

Rappukäytävien säännöllinen puhdistaminen vaikuttaa myös asukkaiden terveyteen. Puhtaat pinnat vähentävät pölyn ja allergeenien määrää sisäilmassa, mikä on erityisen tärkeää allergikoille ja astmaatikoille. Lisäksi siisti ympäristö edistää yleistä hyvinvointia ja viihtyvyyttä.

Hyvin hoidettu rappukäytävä parantaa asukastyytyväisyyttä ja yhteishenkeä. Kun yhteiset tilat ovat siistit, asukkaat pitävät todennäköisemmin huolta myös omasta osuudestaan ylläpidossa ja kunnioittavat yhteisiä tiloja. Tämä puolestaan vähentää ilkivaltaa ja helpottaa kiinteistön kokonaisvaltaista ylläpitoa.

Kuinka usein rappukäytävät tulisi siivota eri vuodenaikoina?

Rappukäytävien siivoustiheys vaihtelee merkittävästi vuodenaikojen mukaan. Talvikaudella siivoustarve on suurin, sillä lumi, sulaminen ja hiekoitushiekka lisäävät merkittävästi lian määrää sisätiloissa. Tällöin suositellaan siivousta 2-3 kertaa viikossa, erityisesti vilkkaasti liikennöidyissä taloissa.

Keväällä hiekoitushiekan poistuttua ja lumien sulettua siivoustiheys voi palata normaaliin, eli noin kerran viikossa tapahtuvaan siivoukseen. Kevätsiivous on hyvä tehdä perusteellisemmin, jolloin poistetaan talven aikana kertynyt lika ja pöly.

Kesäaikaan viikoittainen siivous on yleensä riittävä, sillä kuivalla säällä likaa kulkeutuu sisätiloihin vähemmän. Toisaalta pitkät sadejaksot voivat lisätä siivoustarvetta, kun kuraa ja likaa kulkeutuu kengissä sisälle.

Syksyllä lehtien, kuran ja sateen vuoksi siivoustarve saattaa jälleen kasvaa. Erityisesti sisäänkäynnin läheisyydessä sijaitsevat alueet vaativat useammin siivousta. Syyssateiden aikaan suositellaan lattioiden kuivausta ja siivousta 2 kertaa viikossa.

Sääolosuhteiden äkillinen vaihtelu voi edellyttää siivouksen lisäämistä tilapäisesti. Esimerkiksi rankkasateiden, myrskyn tai lumipyryn jälkeen voi olla tarpeen suorittaa ylimääräinen siivous. Kiinteistönhuollon ammattilainen osaa arvioida tilanteen ja suositella sopivaa siivoustiheyttä eri olosuhteissa.

Mitä rappusiivouksen tulisi vähintään sisältää?

Laadukas rappusiivous kattaa useita eri toimenpiteitä, joista tärkeimpänä on lattioiden perusteellinen puhdistus. Tämä sisältää imuroinnin tai lakaisun sekä kosteapyyhinnän sopivalla puhdistusaineella. Lattiat tulisi puhdistaa viikoittain, vilkkaissa taloissa useamminkin.

Kaiteiden, käsijohteiden ja ovenkahvojen pyyhintä on tärkeä osa siivousta, sillä nämä pinnat ovat jatkuvassa kosketuksessa asukkaiden kanssa. Näiden pintojen pyyhintä tulisi tehdä vähintään kerran viikossa, mutta esimerkiksi epidemia-aikoina useammin.

Ovien, ovenkarmien ja ikkunalautojen pyyhintä tulisi suorittaa vähintään kerran kahdessa viikossa. Näkyvät tahrat ja sormenjäljet tulisi poistaa samalla. Rappukäytävien seinäpintojen tahrojen poisto on osa perussiivousta, vaikka koko seinäpintaa ei jokaisen siivouksen yhteydessä puhdistettaisikaan.

Mainoslehtisten ja muun ylimääräisen roskan poistaminen sekä yleisten ilmoitustaulujen siistiminen pitävät rappukäytävän yleisilmeen siistinä. Tämä tulisi tehdä jokaisen siivouskerran yhteydessä.

Ikkunoiden pesu tulisi suorittaa vähintään 1-2 kertaa vuodessa, tyypillisesti keväällä ja syksyllä. Samoin ulko-ovien lasipinnat tulisi puhdistaa säännöllisesti, sillä ne likaantuvat nopeasti.

Rappukäytävien perusteellisempi pesu, kuten lattioiden vahaus tai seinien pesu, tulisi suorittaa 1-2 kertaa vuodessa. Tämä ylläpitää pintamateriaalien kuntoa ja pidentää niiden käyttöikää merkittävästi.

Miten taloyhtiö voi varmistaa laadukkaan rappusiivouksen?

Taloyhtiö voi varmistaa laadukkaan rappusiivouksen valitsemalla ammattitaitoisen palveluntarjoajan, jolla on kokemusta ja osaamista kiinteistösiivouksesta. Palveluntarjoajan valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota referensseihin, kokemukseen ja käytettäviin menetelmiin sekä välineisiin.

Selkeä ja yksityiskohtainen palvelusopimus on avainasemassa laadun varmistamisessa. Sopimuksessa tulisi määritellä tarkkaan siivouksen sisältö, tiheys ja laadun kriteerit. Tämä auttaa välttämään epäselvyyksiä ja varmistaa, että molemmat osapuolet ymmärtävät odotukset samalla tavalla.

Säännöllinen laadunvalvonta ja palautejärjestelmä auttavat ylläpitämään korkeaa laatua. Taloyhtiön edustajan kannattaa tehdä pistotarkastuksia ja antaa palautetta välittömästi, jos laadussa havaitaan puutteita. Hyvä palveluntarjoaja ottaa palautteen vastaan rakentavasti ja korjaa toimintaansa tarvittaessa.

Nykyaikaiset siivousmenetelmät ja -välineet ovat tärkeitä tehokkaan ja laadukkaan siivouksen kannalta. Ammattilaisilla on käytössään tehokkaat koneet ja ympäristöystävälliset puhdistusaineet, jotka takaavat hyvän lopputuloksen vahingoittamatta pintamateriaaleja.

Asukkaiden osallistaminen ja tiedottaminen siivousaikatauluista lisää tyytyväisyyttä ja auttaa pitämään tilat siisteinä. Kun asukkaat tietävät, milloin siivous tapahtuu, he voivat omalta osaltaan helpottaa työtä esimerkiksi välttämällä ylimääräisten tavaroiden jättämistä käytäville.

Vuodenaikojen ja sääolosuhteiden huomioiminen siivouksen suunnittelussa on tärkeää. Joustava palveluntarjoaja pystyy reagoimaan muuttuviin olosuhteisiin ja tarvittaessa lisäämään siivouskertoja esimerkiksi haastavien sääolosuhteiden aikana.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huomio!

Hallilan alueella vedenjakelussa häiriöitä, syy tietoliikennekatkos / sähkökatko. Tampereen vesi pahoittelee vedenjakeluhäiriötä!