Perussiivous kiinteistöissä: mitä se sisältää?

Perussiivouksen määritelmä

Perussiivous on perusteellinen siivousprosessi, joka suoritetaan kiinteistön tilojen syväpuhdistamiseksi. Se eroaa ylläpitosiivouksesta, joka on säännöllistä ja pintapuolista siivousta. Perussiivouksen tavoitteena on poistaa pinttynyt lika, pöly ja muut epäpuhtaudet, jotka eivät lähde tavanomaisella siivouksella.

Perussiivous on tärkeä osa kiinteistösiivousta, sillä se varmistaa tilojen hygienian ja viihtyisyyden. Tämä prosessi voi sisältää esimerkiksi lattioiden vahausta, ikkunoiden pesua, seinien ja kattojen puhdistusta sekä kalusteiden perusteellista puhdistusta.

Perussiivouksen vaiheet

Perussiivous koostuu useista vaiheista, jotka varmistavat tilojen perusteellisen puhdistuksen. Ensimmäinen vaihe on tilojen tarkastus, jossa kartoitetaan siivouksen tarpeet ja määritellään käytettävät menetelmät ja aineet.

Seuraavaksi suoritetaan esipuhdistus, jossa poistetaan irtolika ja pöly. Tämän jälkeen siirrytään varsinaiseen puhdistukseen, joka voi sisältää esimerkiksi lattioiden pesua ja vahausta, ikkunoiden pesua ja kalusteiden puhdistusta. Lopuksi suoritetaan tarkastuskierros, jossa varmistetaan, että kaikki tilat ovat puhtaat ja siistit.

Tyypilliset kohteet perussiivoukselle

Perussiivous on tarpeen erityisesti tiloissa, joissa on paljon liikennettä ja käyttöä. Tällaisia kohteita ovat esimerkiksi toimistot, koulut, päiväkodit, sairaalat ja muut julkiset tilat. Myös asuinkiinteistöt hyötyvät säännöllisestä perussiivouksesta, erityisesti yhteisten tilojen, kuten porraskäytävien ja aulojen osalta.

Teollisuus- ja tuotantotilat ovat myös tyypillisiä kohteita perussiivoukselle. Näissä tiloissa puhtaus ja hygienia ovat erityisen tärkeitä, ja perussiivous auttaa varmistamaan, että tilat pysyvät turvallisina ja toimivina.

Käytetyt välineet ja aineet

Perussiivouksessa käytetään monenlaisia välineitä ja aineita, jotka on valittu tilojen ja pintojen mukaan. Esimerkiksi lattioiden puhdistuksessa voidaan käyttää lattianhoitokoneita, jotka poistavat pinttyneen lian tehokkaasti. Ikkunoiden pesussa käytetään erikoispesureita ja -aineita, jotka takaavat kirkkaan lopputuloksen.

Siivousaineet valitaan huolellisesti, jotta ne ovat tehokkaita mutta samalla turvallisia käytössä. Ympäristöystävälliset ja biohajoavat aineet ovat yhä suositumpia, sillä ne vähentävät ympäristökuormitusta ja ovat turvallisia käyttäjille.

Perussiivouksen hyödyt kiinteistölle

Perussiivous tuo monia hyötyjä kiinteistölle. Ensinnäkin se parantaa tilojen yleistä ilmettä ja viihtyisyyttä, mikä on tärkeää sekä asukkaille että vierailijoille. Puhdas ja hyvin hoidettu kiinteistö antaa positiivisen ensivaikutelman ja lisää tilojen käyttöarvoa.

Toiseksi perussiivous auttaa ylläpitämään pintojen ja materiaalien kuntoa. Säännöllinen syväpuhdistus estää lian ja pölyn kertymisen, mikä voi pitkällä aikavälillä vahingoittaa pintoja. Tämä pidentää tilojen käyttöikää ja vähentää korjaus- ja uusimistarpeita.

Kuinka usein perussiivous tulisi tehdä

Perussiivouksen tarve riippuu tilojen käytöstä ja liikenteestä. Yleisesti ottaen perussiivous suositellaan tehtäväksi vähintään kerran vuodessa, mutta joissakin tiloissa, kuten kouluissa ja sairaaloissa, se voi olla tarpeen useammin.

Toimistotiloissa perussiivous voidaan tehdä esimerkiksi puolivuosittain, kun taas asuinkiinteistöissä riittää usein vuosittainen perussiivous. Tärkeintä on arvioida tilojen tarpeet ja suunnitella siivousaikataulu sen mukaan.

Perussiivouksen ja ylläpitosiivouksen erot

Perussiivous ja ylläpitosiivous eroavat toisistaan sekä laajuudeltaan että tavoitteeltaan. Ylläpitosiivous on säännöllistä ja pintapuolista siivousta, joka pitää tilat siisteinä ja käyttökelpoisina päivittäin. Se sisältää esimerkiksi roskien tyhjentämistä, pölyjen pyyhkimistä ja lattioiden imurointia.

Perussiivous puolestaan on perusteellisempi prosessi, joka keskittyy pinttyneen lian ja epäpuhtauksien poistamiseen. Se tehdään harvemmin, mutta sen vaikutukset ovat pitkäkestoisempia. Perussiivous täydentää ylläpitosiivousta ja varmistaa tilojen syväpuhdistuksen.

Ammattimaisen siivouspalvelun valinta

Ammattimaisen siivouspalvelun valinta on tärkeä päätös, joka vaikuttaa suoraan kiinteistön puhtauteen ja viihtyisyyteen. On tärkeää valita palveluntarjoaja, jolla on kokemusta ja asiantuntemusta perussiivouksesta. Ammattitaitoinen siivouspalvelu käyttää oikeita välineitä ja aineita, ja heidän työntekijänsä ovat koulutettuja ja motivoituneita.

Kun valitset siivouspalvelua, kiinnitä huomiota myös asiakaspalveluun ja joustavuuteen. Hyvä palveluntarjoaja kuuntelee asiakkaan tarpeita ja mukauttaa palvelunsa niiden mukaan. Näin varmistetaan, että siivous on tehokasta ja vastaa kiinteistön erityisvaatimuksia.

Perussiivous käytännössä: esimerkki siivousprosessista

Perussiivousprosessi alkaa tilojen tarkastuksella, jossa kartoitetaan siivouksen tarpeet. Tämän jälkeen suoritetaan esipuhdistus, jossa poistetaan irtolika ja pöly. Varsinainen puhdistusvaihe sisältää lattioiden pesun ja vahaamisen, ikkunoiden pesun sekä kalusteiden ja muiden pintojen puhdistuksen.

Esimerkiksi toimistotilojen perussiivouksessa lattiat pestään ja vahataan, ikkunat pestään sekä työpöydät ja muut kalusteet puhdistetaan perusteellisesti. Lopuksi suoritetaan tarkastuskierros, jossa varmistetaan, että kaikki tilat ovat puhtaat ja siistit. Tämä prosessi varmistaa, että tilat ovat raikkaat ja viihtyisät kaikille käyttäjille.

Aiheeseen liittyvät artikkelit

Huomio!

Hallilan alueella vedenjakelussa häiriöitä, syy tietoliikennekatkos / sähkökatko. Tampereen vesi pahoittelee vedenjakeluhäiriötä!